Evaluating Exam PEBC Questions

Evaluating Exam PEBC Questions #11

No Comments

Photo of author

By Dhruv Mangukia

Welcome back to yet another article titled ‘Evaluating Exam PEBC Questions #11.

All the best for preparations.

Table of Contents for Evaluating Exam PEBC Questions #11

Evaluating Exam PEBC Questions #11

Question 1: Which of the following is an example of essential amino acids?

A. Alanine
B. Glutamine
C. Proline
D. Arginine
E. Glutamate
Click here to see the answer

Answer: D

Arginine is a conditionally essential amino acid.

Examples of essential amino acids: Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptophan, Valine.

Mnemonic: Hill Is Lively Like Mountains Peak To Tall Valley.

Question 2: Which of the following is the correct answer for Linoleic acid?

A. Omega 3 fatty acid
B. Omega 9 fatty acid
C. Essential amino acid
D. Omega 6 fatty acid
E. Nonessential amino acid
Click here to see the answer

Answer: D

TypeOmega-3Omega-6Omega-9
EssentialYesYesNo
ExamplesAlpha-linolenic acid (ALA)Linoleic acid (LA)Oleic acid

Eicosapentaenoic acid (EPA)Arachidonic acid (AA)

Docosahexaenoic acid (DHA)

Location of Double BondsFirst double bond at the 3rd carbon from the methyl endFirst double bond at the 6th carbon from the methyl endFirst double bond at the 9th carbon from the methyl end
FunctionsBrain function, anti-inflammatoryGrowth and development,Heart health, reduces


can be pro-inflammatory in excessinflammation
Table: Fatty acids

The above-mentioned table is important from an exam perspective

Question 3: A pharmacoeconomics study comparing drugs A and B concluded that drug A is superior to drug B. Which of the following factors most likely contributed to this conclusion?

A. Drug A has a higher market price than drug B.
B. Drug A has fewer side effects compared to drug B.
C. Drug A has a shorter shelf life than drug B.
D. Drug A is less effective than drug B but is preferred by patients.
E. Drug A requires more frequent dosing than drug B.
Click here to see the answer

Answer: B

Question 4: A pharmacist owns an independent pharmacy in a community. The pharmacist bought the name and there is no central purchase. Which of the following best describes the type of pharmacy?

A. Banner
B. Franchise
C. Associate franchise
D. Independent owner
E. Corporate
Click here to see the answer

Answer: A

Refer to the below-mentioned table if you have any confusion. If you don’t have any confusion, then skip the table and follow your notes.

TypeOwnershipCharacteristicsExamples
CorporateOwned by large corporationsStandardized services, centralized management, central purchasing, extensive marketing, high brand recognitionCVS, Walgreens, Rite Aid
IndependentIndividually ownedPersonalized service, flexibility in operations, strong community ties, local loyalty, independent purchasingLocal neighborhood pharmacies
FranchiseIndividually owned under a franchiseBrand recognition, operational guidelines from franchisor, support in training and central purchasingGood Neighbor Pharmacy, Medicine Shoppe
BannerIndependently owned under a common bannerGroup purchasing advantages, shared marketing, retain operational control, some standardizationGuardian Pharmacy, I.D.A. Pharmacy
Table: Different types of pharmacies

Question 5: Which of the following needs a new drug submission from Health Canada?

A. Bioequivalent
B. Biosimilar
C. Generic
D. Interchangable
E. Repackaged drug
Click here to see the answer

Answer: B

Generic products do not need new approval. Biosimilars need new approvals. They are similar to reference biologics, but they are not the same. Hence, they need new approval.

Question 6: JT is a 54 year old female who comes to the pharmacy and tells the pharmacist that she has lots of medicines to take and she does not know how will she take all these medicines. Which of the below mentioned responses shows empathy?

A. Don't worry. I will help you take your medicines as easy as you can
B. Sorry, what's the problem again?
C. You must be overwhelmed from all these medicines
D. How old are you?
E. We can try to help you
Click here to see the answer

Answer: A

Question 7: Which of the following is an example of a pharmacodynamics effect?

A. Drug metabolism in the liver.
B. Drug absorption in the gastrointestinal tract.
C. Drug-receptor interactions.
D. Drug excretion through the kidneys.
E. Drug distribution throughout the body.
Click here to see the answer

Answer: C

The remaining options are from pharmacokinetics = ADME

Question 8: JT, a 24-year-old male patient comes to the pharmacy with a new prescription for Olanzapine. Which of the following are positive symptoms of psychosis?

A. JT struggles to recall recent events or conversations
B. JT's judgement is impaired
C. JT has difficulty to communicate coherently
D. JT hears voices in his ears all the time
E. JT neglects personal hygeine and has started to isolatre himself
Click here to see the answer

Answer: D

Hearing voices is an auditory hallucination and hallucination is a positive symptom.

Question 9: Pharmacist presenting marketing material to the doctor comparing 2 drugs saying that drug A is better than drug B. What on the material will make the doctor say it’s correct?

A. Confidence interval
B. Relative risk
C. Absolute risk
D NNT (Number Needed to Treat)
E. Sensitivity
Click here to see the answer

Answer: B

Question 10: Under which of the following circumstances should a pharmacist report adverse events from a vaccine?

A. Any time he is made aware of
B. Only the one he gives
C. Vaccine side effects reporting is not a pharmacist's duty
D. Any event even if he is not the one who gave it
E. Vaccine side effects are reported by patients to the doctor
Click here to see the answer

Answer: D

Question 11: JT is a 54-year-old patient who has Alzheimer’s disease. His doctor prescribed him Risperidone for agitation. His other medications include Pantoprazole, Atorvastatin for hyperlipidemia, and Ibuprofen for osteoarthritis. JT’s son has come to the pharmacy to pick his prescription. Answer the following questions based on the information given.

Question 11.1: Which of the following would be the pharmacist’s counseling for Risperidone?

A. It causes day time drowsiness
B. It causes insomnia
C. It increases mortality and stroke in patient's with alzheimer's disease
D. It is contraindicated with Atorvastatin
E. Stop taking Pantoprazole as it is not required
Click here to see the answer

Answer: C

Elderly patients with dementia-related psychosis are at an increased risk of death when treated with antipsychotics.

Question 11.2: What should the pharmacist tell JT’s son?

A. Don't worry. the nurses will take care of him
B. Tell the doctor to change it
C. Give him the phone number of emergency care
D. Assure him that medicined do not have side effects
E. Ask the doctor to decrease the dose of Risperidone
Click here to see the answer

Answer: B

E is not the right answer as Risperidone is not approved to be used in patients with dementia-related psychosis.

Question 11.3: What else in the prescription should get the pharmacist’s attention?

A. Metabolism of Atorvastatin can be decreased when combined with Risperidone
B. Risperidone's effect is increased by Atorvastatin
C. No other concern with the prescription
D. Risperidone increases the metabolism of Atorvastatin
E. Risperidone and Omeprazole are contraindicated
Click here to see the answer

Answer: A

Question 12: JT is 69-year-old female who came to the pharmacy complaining about pain in her left calf. Which of the following is the most probable cause of the pain?

A. Fecal Occult Blood Test 2 days ago
B. Long flight 1 week ago
C. Atherosclerotic check on his right knee 2 weeks ago
D. Taking Prednisone 50 mg for 5 days for COPD attack 2 days ago
E. Taking Thiazides for 2 days
Click here to see the answer

Answer: B

Question 13: A toxic dose of aluminum is considered to be 10 mg/kg. If a patient weighs 110 pounds, which of the following doses would be considered toxic?

A. 250 mg
B. 400 mg
C. 500 mg
D. 300 mg
E. 800 mg
Click here to see the answer

Answer: E

First step is to convert the patient’s weight from pounds to kilograms:

Weight in kg = 110 pounds / 2.2 = 50 kg

Next step is to calculate the toxic dose in mg:

Toxic dose=10 mg/kg * 50 kg = 500 mg

Since 800 mg is above the toxic threshold of 500 mg, it is considered toxic.

Question 14: Which of the following lobe of the brain is responsible for cognitive motor function?

A. Occipital Lobe
B. Temporal Lobe
C. Frontal Lobe
D. Parietal Lobe
E. Insular Lobe
Click here to see the answer

Answer: C

Voluntary and involuntary movements are controlled by the Cerebrum while Balance and body movements are controlled by Cerebellum; both are in frontal lobe.

Question 15: IM owns a community pharmacy. She delegated a task to one of her employees. Now, she wants to check her employee’s work. Which of the following is not the correct option to choose as a reference for her employee’s quality of work?

A. Pharmacy Policies and Procedures
B. Legal and Regulatory Requirements
C. Accuracy and Precision
D. Quality Assurance
E. Employees education credentials
Click here to see the answer

Answer: E

Employers can check the education credentials before offering the job. But in order to check the equality of work, education credentials have nothing to do with it.

Question 16: What is the mechanism of action of Adalimumab?

A. Inhibition of interleukin-6 (IL-6)
B. Blockade of tumor necrosis factor alpha (TNF-α)
C. Inhibition of Janus kinase (JAK) signaling
D. Antagonism of interleukin-17 (IL-17) receptor
E. Suppression of B-cell proliferation
Click here to see the answer

Answer: B

Question 17: Identify the given structure

A. Serotonin
B. Melatonin
C. Bufotenin
D. Tryptamine
E. N-Methyltryptamine
Click here to see the answer

Answer: D

Question 18: Which antibiotic is commonly used in culture and susceptibility testing to assess bacterial resistance patterns?

A. Amoxicillin
B. Vancomycin
C. Gentamicin
D. Ibuprofen
E. Diphenhydramine
Click here to see the answer

Answer: C

Gentamycin, Penstrep, and a cocktail of Penicillin and Streptomycin are. used for susceptibility testing. Penicillin is often used as a control.

Question 19: A regular customer of the community pharmacy calls the pharmacy and asks about the symptoms of Pertussis. Which of the following is not a symptom of Pertussis?

A. Dark coloured urine
B. Sneezing
C. Nasal discharge
D. Cough
E. Watery eyes
Click here to see the answer

Answer: A

Question 20: JT is a 29-year-old woman who comes to the pharmacy with a new prescription of Floxetine for insomnia. Based on the given information, answer the following questions.

Question 20.1: JT wants to know when she can expect improvement. Which of the following is the correct answer?

A. 6 - 8 weeks
B. 1 - 2 weeks
C. 2 days
D. within a few hours of taking medicine
E. 2 - 4 weeks
Click here to see the answer

Answer: B

Question 20.2: After 8 weeks, her doctor wants to change her medicine from Fluoxetine to Citalopram. Which of the following is the right answer?

A. No need to washout while changing from SSRI to SSRI
B. Taper Fluoxetine for 5 weeks, washout for 5 weeks, and then start Citalopram
C. Wash out Fluoxetine for 5 weeks and then start Citalopram
D. Wash out Fluoxetine for 2 weeks and then start
E. Crosstaper for 4 weeks
Click here to see the answer

Answer: E

Question 21: JT, a 49-year-old patient is currently taking Phenytoin 100 mg capsule at bedtime. JT can no longer swallow these capsules. So the doctor requests an equivalent dose of Phenytoin suspension 125 mg/ml. To maintain similar blood levels of Phenytoin, what amount of suspension should be given to JT?

A. 3.7 ml
B. 4 ml
C. 5 ml
D. 4.2 ml
E. 4.7 ml
Click here to see the answer

Answer: A

Question 22: Idarucizumab is an antidote of which of the following drugs?

A. Heparin
B. Warfain
C. Dapgatran
D. Apixaban
E. Benzodiazepine
Click here to see the answer

Answer: C

Question 23: A pharmacy business owner is focusing on long-term planning to arrange finance. Which of the following is the most appropriate term to describe this?

A. Employee Training
B. Market Analysis
C. Setting Long-term Goals and Direction
D. Operational Management
Click here to see the answer

Answer: C

Question 24: After 8 weeks, her doctor wants to change her medicine from Fluoxetine to Citalopram. Which of the following is the right answer? A 28-year-old pregnant patient in her third trimester has an uncomplicated urinary tract infection. The best choice of antibiotics to treat her urinary tract infection from the following drugs would be

A. Nitrofurantoin
B. Trimethoprim + Sulfamethoxazole
C. Norfloxacin
D. Gentamycin
E. Methanamide
Click here to see the answer

Answer: A

  • Amoxicillin for 3 – 7 days – if the organism is known to be susceptible
  • Amoxicillin + clavulanate for 3 – 7 days
  • Cefalexin or Nitrofurantoin
    • Nitrofurantoin is avoided near term due to the risk of hemolytic anemia in patients with G6Pd deficiency

Here is a list of all the published articles in this category: Link

PEBC Evaluating exam sample questions pdf link

I will publish more questions like this daily to help you prepare for Evaluating Exam PEBC Questions.

If you have any questions, please ask them in the comments section.

Spread the love

Leave a Comment